Menu

Migraine en Acupunctuur

Misschien kent u het wel; een bonkende of kloppende –vaak eenzijdige- hoofdpijn, overgevoeligheid voor licht en geluid, vlekken voor de ogen, duizeligheid, misselijkheid en/of braken, vermoeidheid… Allemaal symptomen van Migraine, waar zo’n 11% van de westerse bevolking bekend mee blijkt te zijn.

In Nederland hebben overigens, naar verhouding, meer mensen last van deze aandoening dan in andere Europese landen. Daarbij komt migraine binnen bepaalde families vaker voor, wat duidt op een vorm van erfelijke aanleg.

Oosterse benadering

Vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde, wordt migraine benaderd vanuit de hoofdpijn. De klachten die samen gaan met de hoofdpijn geven vaak al een indicatie waar de disbalans in het lichaam oorspronkelijk is ontstaan.

De therapeut / acupuncturist kan naar aanleiding van de plaats van de hoofdpijn, de omschrijving van het type pijn, de omstandigheden waarin de hoofdpijn ontstaat, andere klachten die er mee gepaard gaan, alsmede de pols en tong diagnose, exact zien welke meridianen of organen uit balans zijn en de klachten veroorzaken.

Om een voorbeeld te geven: eenzijdige hoofdpijn is in veel gevallen een teken dat de galblaasmeridiaan uit balans is. De galblaas is gekoppeld aan de lever, waardoor daar vaak al klachten ontstaan voordat de migraine aanval zich aandient. Dus vóór dat je last krijgt van de bekende migraine symptomen, is al duidelijk dat er elders in het lichaam iets verstoord is. Terugkijkend geven andere mensen weer aan dat ze bijvoorbeeld al langere tijd snel geïrriteerd waren en pijnlijke, gespannen nekspieren hadden. Deze mensen vinden het vaak ook moeilijk om richting te geven aan hun leven, of om beslissingen te nemen. Zo is er volgens de Chinese geneeskunde een heel scala aan oorzaken waardoor deze hoofdpijn, de migraine kan ontstaan. Het is uiteraard interessant om daar samen met de therapeut achter te komen, zodat u zelf ook mee kunt werken aan het verminderen of voorkomen van toekomstige aanvallen.

Hoe is migraine te behandelen?

Acupunctuur en Chinese kruiden geven vaak snelle verlichting. Het voordeel hierbij is dat het hele lichaam behandeld wordt en daardoor de kans krijgt in z´n geheel sterker te worden; meer gebalanceerd zo gezegd.

U kunt dit ook in eerste instantie prima naast uw reguliere behandeling doen en zo langzaam de huidige medicatie afbouwen.

Mocht u opzien tegen de naaldjes dan hoeft dat geen belemmering te zijn; wij werken ook met acupunctuur door middel van laserlicht – de meest innovatieve en pijnloze behandelmethode voor zowel kinderen als volwassenen.

Wilt u meer informatie over effectieve behandelingen acupunctuur bij migraine, neem dan gerust contact met ons op!